Boktips

Vi tipsar om några aktuella böcker.

Ramiz_res_boktips-119x150Ramiz resa
”Ramiz resa” är skriven av  Mersion Pejda,  22 år som jobbar som romsk brobyggare i Linköping.

”Mitt mål var att berätta en historia om romerna från Balkan”, berättar Mersion Pejda i en intervju i www.minoritet.se/3139  Tillsammans med författaren Gunilla Lundgren har han skrivit en bok som till stor del baseras på hans liv. Förhoppningen är att ge unga romer en röst och att få dem att våga satsa på sig själva.

Antiziganism i statlig tjänst
Socialstyrelsen har haft en betydande roll i de statliga övergreppen mot romer och andra befolkningsgrupper, som förekom främst under 1900-talets första hälft, men även därefter. Myndigheten har varit pådrivande i åtgärder som kränkt och exkluderat romer och resande. I och med publiceringen av boken vill Socialstyrelsen ta ansvar för vad som hänt och lära av historien. Socialstyrelsen har låtit externa författare och sakkunniga gå igenom arkivmaterial och granska myndighetens agerande och roll under 1900-talet.

För att undvika att historien upprepas kan boken framöver ligga till grund för utbildning av såväl myndighetens personal som personal i socialtjänsten och hälso- och sjukvården.

Boken finns att beställa/ladda ner på Socialstyrelsens hemsida:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *