Elvis, en förebild för unga romer

Elvis Stan, brobyggare i skolan.

Elvis Stan, brobyggare i skolan.

Elvis Stan arbetar som brobyggare med inriktning på romska ungdomar inom Skol- och fritids förvaltningen i Helsingborg. Tillsammans med Viveka Sajin arbetar han med att motivera romska ungdomar att gå ut grundskolan med godkända betyg.

Romer fick inte lov att gå i den svenska skolan förrän på 1960-talet. Det förbudet har lett till att en del vuxna romer varken kan läsa eller skriva idag.  Deras barn har i sin tur det väldigt svårt att få hjälp med läxorna hemma.

Elvis och Viveka arbetar just nu på Dalhemskolan och Gläntanskolan i Helsingborg, med ambitionen att antalet skolor ska utökas. I arbetsuppgifterna ingår det att hålla koll på närvaro, finnas med som ett extra stöd på lektioner och arrangera läxhjälp.

– Om en ungdom vi är i kontakt med inte kommer till skolan kontaktar läraren oss. Vi kontaktar då föräldrarna och den berörda eleven. Får vi ingen kontakt åker vi ibland hem till personen i fråga, säger Elvis. 

Brobyggarna har bara jobbat sedan i början av december, men rede kan redan märka av en stor skillnad. Elvis berättar engagerat om hur elever som tidigare inte varit i skolan är där varje dag och sköter skolgången exemplariskt.

– Lärare har ringt och undrat över vad vi sagt som plötsligt fått elever att infinna sig varje dag och sköta sin skolgång, det är kul, säger Elvis.

Elvis tycker också att det känns härligt att ha förtroende från lärarna, ungdomarna och föräldrarna. Han har blivit en förebild.

– Efter varje arbetsdag känner jag en oerhörd glädje över det arbetet jag utfört. Det känns så bra att jag kan hjälpa ungdomarna samtidigt som de ger mig så mycket glädje och energi tillbaka.

Att det är sommarlov bryr sig inte Elvis om, han är i full gång med att planera sommarlovsaktiviteter för att fortsätta bibehålla kontakten och gemenskapen med de romska ungdomarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *