Elvis ger ungdomar röst i Romarådet

- Vi behöver veta vad ungdomarna tycker och ta med dem i arbetet, säger Elvis Stan, ny ordförande i Romarådet.

– Vi behöver veta vad ungdomarna tycker och ta med dem i arbetet, säger Elvis Stan, ny ordförande i Romarådet.

Elvis Stan, ny ordförande i Romarådet tycker det är viktigt att få in unga romska röster i arbetet med romsk inkludering. Ungdomarna är framtiden. De ser annorlunda på frågorna än äldre romer, säger han.

Hur känns det att ha blivit ordförande?

– Jättebra. Jag var med och startade Romarådet och det känns som ett stort förtroende att samtliga medlemmar stod bakom valet av mig som ordförande.

Du är också brobyggare och modersmålslärare på skol- och fritidsförvaltningen. Hur går det att kombinera?

– Till att börja med kände jag lite tveksamhet att ta på mig uppdraget på grund av mitt jobb. Jag vill inte blanda ihop rollerna. Därför kommer jag inte att delta i processgruppens och styrgruppens möten. På arbetstid är jag brobyggare och modersmålslärare. På fritiden Romarådets ordförande, säger Elvis Stan bestämt.

Något bland det första han gjorde som ordförande var att starta en ungdomssektion i Romarådet. Den består av sex killar och sex tjejer i åldern 17-19 år.

Varför är det så viktigt att få in ungdomar i Romarådet?

–Därför att vi behöver veta vad ungdomarna har att säga. Vad är de nöjda med? Vad vill de förändra? Hur kan vi hjälpa dem? Unga romska tjejer har jättemycket att säga till exempel. Det är fel att enbart lyssna till de äldre, framhåller han.

Kampsport och farfar
Elvis Stan kallar sig ”aktivist” och har jobbat med romska frågor i femton år. Han är född och uppväxt i Helsingborg och blev tidigt inspirerad av Katarina Taikon.

Men han har inte själv blivit utsatt för diskriminering för att han är rom. Det tror han beror på att han ända sedan barndomen varit tuff av sig.

– Jag började träna kampsport i femte klass och har svart bälte i taekwondo. Många tänkte nog att ”honom leker man inte med”, säger Elvis Stan och skrattar.

Hans farfar har också betytt mycket för att han engagerat sig i att romer ska få del av sina rättigheter.

– Min farfar visste inte hur samhället fungerade, till exempel hur han skulle söka vård. När jag var liten var jag alltid jätterädd när han blev sjuk. När jag blev äldre  tänkte jag: Varför är det så med romer? Denna oroskänsla följde mig.

Innan Elvis Stan blev brobyggare arbetade han som fritidsledare inom barn- och ungdomsverksamheten på Idé A på Drottninghög och startade bland annat Kulturklubben.

– Jag har gått igenom mycket själv, så att arbeta med barn och ungdomar som har problem passar mig perfekt. Jag trivs jättebra med mitt arbete som brobyggare och modersmålslärare. Jag känner att jag berör och får ungdomar att tänka annorlunda.

Fler läser modersmål
Elvis Stan gläder sig åt att allt fler romska barn och ungdomar deltar i modersmålsundervisningen i Helsingborg.

– Det är särskilt roligt att vi  även fått med de äldre ungdomarna på gymnasiet. Enligt Skolverket är det sällsynt.

Extra stolt är han över fyra tjejer som han arbetat med och som tar gymnasieexamen i vår.

– De kommer att vara viktiga positiva förebilder för andra ungdomar!

Ungdomsgrupper
För att motivera barn och ungdomar ännu mer leder han en ungdomsgrupp på fritiden. På tisdagar träffas både tjejer och killar, på fredagar enbart tjejer.

Ett stort problem är att många unga romer har dålig självkänsla, säger Elvis Stan.

– Jag vill vara en stark arm för ungdomarna. Stärka deras självkänsla och öka deras kunskap om och förtroendet för samhället. Hitta deras motivation och nyfikenhet så de får en positiv attityd till högre studier.

Går till jobbet med glädje
– Många föräldrar vill att barnen ska utbilda sig, men de kanske inte alltid kan stödja barnen så de tror på sig själva och att de klarar skolan. Där har vi brobyggare en viktig roll. Att se ungdomar utvecklas gör att jag går till jobbet med glädje varje dag.

Om inte unga romer erkänner var de kommer ifrån, till exempel genom att läsa sitt modersmål, kommer de att föra den dåliga självkänslan vidare till sina barn, menar Elvis Stan.

– De kommer då alltid att känna sig splittrade och utanför. Därför är det så viktigt att vi arbetar tillsammans med ungdomar i Romarådet.

Elvis Stan har fru och två pojkar, fem år respektive fem månader gamla. Hans intresse är taekwondo, men tennis är den mest avslappnade sporten att titta på, säger han.

Text och foto:
Nina Gregoriusson

Läs mer om Romarådet:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *