Fler elever har rätt att läsa romani och allt fler elever deltar i modersmålsundervisningen i Helsingborg

Antalet grundskoleelever berättigade till undervisning i romani ökar och är det högsta på minst fem år. Det visar statistik som Skolverket tagit fram åt Nyhetsbyrån Siren inför romernas nationaldag den 8 april.

– Det är svårt att få exakta siffror över den här undervisningen. Vi vet att det kan finnas ett mörkertal. En del elever vill kanske inte säga att de är romer, säger Lena Ålander, undervisningsråd på Skolverket till Nyhetsbyrån Siren.

Läsåret 2014/15 hade 2312 elever rätt till modersmålsundervisning i romani. 690 av dem deltog i undervisningen, enligt Skolverkets siffror. Flest berättigade elever fanns i Norrköping, Örebro och Malmö.

Hur ser det då ut i Helsingborg?

Enligt Skolverkets siffror finns det 114 elever i Helsingborg som har rätt till undervisning i romani. Under ett antal år deltog cirka 30 elever i undervisningen. På knappt ett år har elevantalet ökat kraftigt.

– Nu har vi cirka 70 elever som läser romani chib, berättar Elvis Stan, brobyggare på skol- och fritidsförvaltningen.

Han och hans brobyggarkollegor inom skolan arbetar även som modersmålslärare.

–Vi brobyggare har tydligt klargjort hur viktigt det är med modersmålet. Vi ser nu att allt fler barn och ungdomar vågar söka sig till att utöva sitt modersmål och är stolta över sin etniska tillhörighet. Vårt jobb har gett resultat, säger Elvis Stan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *