För vi har tagit studenten…

Jasmin Ramenson, Tony Kuzhicov och Juliana Bobowicz på studentdagen.

Jasmin Ramenson, Tony Kuzhicov och Juliana Bobowicz på studentdagen.

Den 5 juni tog Jasmin Ramenson och Tony Kuzhicov studenten. En stor dag för dem och deras familjer. Långt ifrån alla romer i Sverige går igenom gymnasiet, men i Helsingborg jobbar brobyggarna för att romska ungdomar ska få uppleva studentdagen.

– Det var en stor upplevelse att ta studenten, säger Jasmin, som gått handel- och administrationsprogrammet med inriktning handel.

– Riktigt kul.  En härlig dag, tycker Tony.

Brobyggaren Elvis Stan har träffat Jasmin och Tony mycket det senaste året. Både i rollen som modersmålslärare och som brobyggare.

– Elvis har uppmuntrat mig att kämpa. När jag inte kommit överens med lärarna har Elvis förklarat. Han hjälpte mig också till en ny praktikplats när jag inte trivdes på den plats jag fått först, berättar Jasmin.

Brobyggaren Elvis Stan, i mitten, med nyblivna studenterna Tony Kuzhicov och Jasmin Ramenson.

Brobyggaren Elvis Stan gläds med nyblivna studenterna Tony Kuzhicov och Jasmin Ramenson. Foto: Nina Gregoriusson.

Motiverande samtal
Elvis Stan har jobbat med tjugo ungdomar på gymnasiet. Det var en stor dag även för honom när de fyra ungdomarna i tredje årskursen tog på sig den vita studentmössan och sprang ut. De övriga fortsätter han arbeta med nästa läsår.

Tony Kuzhicov har studerat på barn- och fritidsprogrammet med inriktning fotboll. Han vill gärna arbeta med något inom idrott och hälsa i framtiden, eftersom han är mycket intresserad av sport.

– När jag behövde hjälp i skolan fick jag ingen hjälp. När Elvis kom in i bilden blev det annorlunda. Han pratade med läraren och sedan blev det bättre.

Tony har varit ledare i i Elvis killgrupp, med Elvis som stöd i bakgrunden.

– Jag har ett mandat från familjerna, ett förtroende att vara brobyggare mellan skolan och eleverna. Mycket av mitt arbete handlar om att ha ständiga motivationssamtal med ungdomarna. Jag är också en länk till lärarna. Som brobyggare kan jag reda ut missförstånd och skapa en större förståelse för romernas situation. Eftersom jag också är modersmålslärare träffar jag eleverna även där.

Paus från pluggandet
Tony har fått mycket uppmuntran från sin familj som stöttat honom under gymnasietiden. Nu vill han ta lite paus från pluggandet en tid men planerar sedan att plugga upp sina betyg. Drömmen är att utbilda sig till idrottslärare. I sommar ska han arbeta på ICA-lagret.

Jasmin ser fram emot sitt sommarjobb som ungdomsledare på Drottninghög. Hon kommer att ha hand om de de yngre sommarjobbarna mellan 13 och 15 år.

– Jag vill också vila lite från skolan och jobba, men sedan vill jag plugga vidare inom ekonomi.

Diskriminering
På frågan om de någon gång blivit diskriminerade för att de är romer svarar både Jasmin att det förekommer ofta.

– Jag känner mig ofta iakttagen när jag är inne i en affär. Vakter kan gå efter en. Speciellt äldre kan öppet diskriminera, säger Jasmin.

Tony blev en gång stoppad av en vakt på Väla, när han var inne i en parfymaffär och tittade.

Vakten letade igenom hans fickor för att se om han stulit.

– Det kändes hemskt. Jag kände mig så dum att bli utsatt för det mitt bland alla människor i affären. Jag är säker på att det hände mig bara för att jag är rom och har ett romskt utseende, säger Tony.

Text: Nina Gregoriusson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *