Förintelsens minnesdag 2015

Den 27 januari är det förintelsens minnesdag och sjuttio år sedan  koncentrationslägret Auschwitz befriades. I Helsingborg uppmärksammas detta med program och två utställningar på Dunkers kulturhus.

Stearinljus med låga som brinnerArrangörer är föreningen Vorta Drom och Judiska församlingen i Nordvästra Skåne.

– Det är första gången vi har ett gemensamt arrangemang på förintelsens minnesdag, säger Stefano Kuzhicov som under programmet företräder Helsingborgs romer.

Romerna är i dag och har genom historien varit förföljda, diskriminerade och hotade. De var också, liksom judarna, ett mål för nazisternas ras- och utrotningspolitik.

Program 27 januari klockan 18:00

Musik Auf Flügeln des Gesanges – Felix Mendelssohn

Ljuständning av överlevande

Hälsningsanförande
Stefano Kuzhicov, företrädare för Helsingborgs romer

Jussi Tyger
Ordförande Judiska församlingen i Nordvästra Skåne

Musik
Méditation ur Thaïs – Jules Massenet

Tal
Jacob Severin, Forum för levande historia. Han kommer att berätta om deras arbete och intoleransens utbredning i dagens samhälle.

Tal
Klara Tixell och Vica Mutto, överlevande  från förintelsen. Klara Tixell är en av förintelsens ögonvittnen. År 1944, vid fjorton års ålder, deporterades hon från Köpenhamn till fånglägret Theresienstadt i nuvarande Tjeckien. Klara har genom åren vid många tillfällen berättat om sitt livsöde för ett stort antal skolelever och lärare.

Vica Mutto, född i Krakow, Polen, år 1934. Han vara bara nio år när tyskarna förde bort hans föräldrar och släkt från ett romskt läger. Han har inte återsett dem. Vica kommer att berätta om sitt livsöde.

Musik
Tema ur Schindler´s List – Maurice Sklar

Tal
Bibi Hidén, kulturdirektör Helsingborgs stad. Hur långt har Helsingborgs stad kommit i att stötta minoriteterna enligt riksdagens beslut?

Bönesång
Juliano Petrov, föreningen Vorta Drom

Bön
Raziel Shaar Judiska församlingen i nordvästra Skåne. El Male Rachanim Kaddish

Musik: Glenn Bengtsson, piano och Holger Petersen, fiol.

Utställningar Den 27 januari – 8 februari, invigning 27 januari klockan 10:00, visas två utställningar från Forum för levande historia på Dunkers kulturhus. Utställningen invigs 27 januari klockan 10:00.

Den ena handlar om romerna under förintelsen och den andra om judarna under förintelsen.

Läs mer om utställningarna som både vänder sig till allmänheten och skolklasser.

Den 27 januari 1945, då koncentrationslägret Auschwitz befriades, markerar slutet på en systematisk utrotning under andra världskriget av judar, romer och oliktänkande. Dagen tillkom på initiativ av före detta statsminister Göran Persson och är nu FN:s internationella minnesdag för att inte glömma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *