Förintelsens minnesdag

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation för Förintelsens offer – samma datum som fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945. Årets tema är romer under Förintelsen. I Helsingborg sker manifestationen på Dunkers kulturhus. Välkommen att delta.

Minnesdagen arrangeras måndagen den 27 januari klockan 14:00-16:00.

Arrangörer är Forum för levande historia, Vorta Drom, romer i Helsingborg/Romarådet och Dunkers kulturhus.

I år är det 70 år sedan den så kallade Zigenarnatten i Auschwitz, då samtliga fångar på lägrets ”zigenaravdelning” avrättades. Med denna fruktansvärda händelse som grund vill Forum för levande historia lyfta fram romerna som en av de ”glömda” offergrupperna för nazisternas terror.

2005 deklarerade FN den 27 januari som internationell minnesdag. Det har blivit en dag då vi tillsammans visar vårt engagemang för att bekämpa intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. I Sverige och i världen.

Under minnesdagen på Dunkers kommer ljus att tändas för romska och judiska överlevande. Det blir även vittnesmål från överlevande.

Hela programmet för Förintelsens minnesdag hittar du på Dunkers hemsida.  http://www.dunkerskulturhus.se/nyheter-dunker/forintelsens-minnesdag/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *