Mångfaldsassistent med romsk bakgrund

”Säg inte att du är rom”. Det får en del barn höra och det vill Vivianne Horvathova motverka. Hon har fått jobb som mångfaldsassistent på arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborgs stad. Ett jobb där hennes romska bakgrund kommer till stor nytta.

Vivianne Horvatha

Vivianne Horvatha ska under sex månader arbeta som mångfaldsassistent på arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborgs stad.

Vivianne Horvathova är 22 år och en av arton ungdomar som fått introduktionsanställning i Helsingborgs stad under sex månader. Hon började den 9 november och arbetar som mångfaldsassistent, med inriktning på romer, hos enhet integration på kompetenscenter Norrehed.

Men det är på Planteringen hon främst kommer att jobba för att bättre nå ut till romer som bor i området. PlantEra PlantÄra-kontoret blir en plats att utgå ifrån.

– Jag vet inte exakt hur jag kommer att lägga upp arbetet eftersom jag precis har börjat, men jag ska till exempel arrangera mötesplatser och få kontakt med ungdomar för att sprida arbetet med romsk inkludering. Jag känner själv många ungdomar och vill gärna få in dem på en bra väg så de får en chans i framtiden. säger Vivianne Horvatha.

Romer ska inte dölja sin bakgrund
Romer ska inte skämmas över sin bakgrund och dölja sin romska identitet även om det finns mycket att jobba med när det gäller fördomar och diskriminering, framhåller hon.

– Jag har själv inte berättat tidigare att jag är rom när jag sökt jobb. Men när jag anmälde intresse för det här jobbet var det annorlunda eftersom de sökte någon med just romsk bakgrund, konstaterar Vivianne Horvatha med ett leende.

Det var genom brobyggaren Branco Cerepovski hon kom med på rekryteringsträffen inför anställningen, efter att ha varit arbetslös i två månader.

Vivianne har tidigare arbetat på en förskola, på restaurang, varit telefonförsäljare och haft praktik i livsmedelsbutik. Hon är med i Romarådet och bor i Helsingborg med sin mamma och lillebror.

Vi önskar Vivianne lycka till med jobbet som mångfaldsassistent!

Text och foto: Nina Gregoriusson

  • stefano

    Jätte bra artikel! Lycka till Vivianne

    • nigr

      Tack, Stefano! Lycka till Vivianne!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *