Med romska kvinnor i fokus

Sandra Kuzhicov arbetar tillsammans med Merima Osmani som hälsokommunikatör i Helsingborg. Jag träffade Sandra för en kortare intervju för att få veta mer om hälsokommunikatörernas arbete.

Hej Sandra, hur mår du idag?

Hej Micaela, jag mår riktigt bra tack! Det är så skönt att det är sommar, varmt & fint väder.

Hälsokommunikatör, vad innebär det?

Sandra Kuzhicov, hälsokommunikatör

Sandra Kuzhicov, hälsokommunikatör

Jag arbetar med att informera romska kvinnor och tjejer om hälsa och sjukvård. Jag arbetar också med att informera vårdcentraler om romer, romsk kultur och bemötande.

Hur länge har ni hållit igång och hur har arbetet gått hitintills?

Vi anställdes i februari men genomförde först en utbildning, sedan i april har vi varit igång ”på riktigt”.  I dagsläget har vi kommit i kontakt med cirka 50 romska kvinnor och det har varit ett positivt bemötande med stort intresse.  Antalet kvinnor fortsätter dessutom hela tiden att öka tack vare en positiv ryktesspridning om att vi finns. Det är en svår grupp att arbeta med och det är därför viktigt att det får lov att ta tid och att arbetet sker långsiktigt.

Hur gör du för att komma i kontakt med romska tjejer och vad arrangerar ni för aktiviteter?

Jag har informerat om att jag finns på olika forum, ett exempel är på Internationella Romadagen på Dunkers kulturhus. Jag har även haft flitig kontakt med de andra brobyggarna och medlemmar i Romarådet för att nå ut till de olika grupperna genom de redan etablerade kontakterna.

Jag arbetar väldigt flexibelt, jag ansvarar både för tjejgrupper och gör hembesök. Jag har tre olika tjejgrupper uppdelat efter ålder; 9-15 år, 16-30 år samt 30 år och uppåt. Vi samlas i grupperna och diskuterar hälsa ur olika perspektiv. Ibland hittar vi på aktiviteter samtidigt som vi för en dialog.

Om jag vill komma i kontakt med er, hur gör jag då?

Man når mig absolut bäst på mejl. Jag jobbar två dagar i veckan, men mejlen kollar jag dygnet runt.

Ett infoblad och vidare kontaktuppgifter till hälsokommunikatörerna finner man här: Ta hjälp av en hälsokommunikatör

Hur ser framtiden ut?

Min anställning gäller året ut, men jag hoppas att jag får fortsätta. Jag älskar mitt jobb och tycker att det är jätteroligt. Jag vill verkligen jobba för att de romska tjejerna och kvinnorna ska våga göra sin röst hörd och må bättre.

/Micaela Kurtsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *