Romsk inkludering och rätten till innanförskap

Konferensen romsk inkludering – om rätten till innanförskap lockar cirka 200 deltagare från hela landet till Luleå den 22-23 april. Det blir två intensiva dagar då mänskliga rättigheter, och romernas rätt att få del av dem, står i centrum. Vi som deltar berörs och rörs och får mycket ny kunskap och inspiration till arbetet hemmavid.

Tanja Hagert och musikgruppen Terno Drom.

Tanja Hagert, brobyggare och en av moderatorerna på konferensen.

På plats är både kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, ansvarig för romsk inkludering i regeringen och hennes företrädare Erik Ullenhag, tidigare integrationsminister och den som tog fram strategin för romsk inkludering och Vitboken.

Representanter från samtliga fem pilotkommuner, varav Luleå kommun är en, är där samt romska företrädare, politiker och tjänstemän från kommuner och olika myndigheter.

Från romsk inkludering i Helsingborg deltar processledaren Stefano Kuzhicov, brobyggaren Branco Cerepovski och kommunikatör Nina Gregoriusson.

Erik Ullenhag och Stefano Kuzhicov har lärt känna varandra under fyra års arbete med romsk inkludering.

Erik Ullenhag och Stefano Kuzhicov har lärt känna varandra under fyra års arbete med romsk inkludering.

Dela makt och ansvar
Den röda tråden genom alla föreläsningarna på konferensen handlar om hur viktigt det är att dela makt och ansvar, att romerna och majoritetssamhället gör det tillsammans, och att man möts på halva vägen. Det är inte majoritetssamhället som ska säga till romerna hur de ska få inflytande.

Alice Bah Kuhnke talar direkt efter att konferensdeltagarna fått se en bit av en kommande dokumentärfilm om Katarina Taikon. Och hon är arg när hon går upp på scenen, säger hon. Arg över att det hänt så lite sedan Katarina Taikon började sin kamp för romers rätt för så länge sedan.

Antiziganism är rasism
– Antiziganism är rasism, säger hon. Och den har inte någon plats i vårt land, Vi ska arbeta bort den. Jag tänker inte sitta tre år som minister utan att ta ytterligare några steg framåt.

Alice Bah Kuhnke berättar om de 58 miljonerna som regeringen öronmärkt i budgeten för fortsatt arbete med romsk inkludering under 2016-2019.

– Men exakt hur de ska användas kan jag inte säga nu. Tillsammans med romska företrädare ska vi utvärdera arbetet som varit, ta det till 2,0, fortsätta med det som varit bra. Jag vill betona det romska inflytandet, det som varit bra i arbetet med strategin är just det. Ett annat exempel är brobyggarna, som vi nu ska utvärderas.

Läs mer på regeringens webbplats:

- Kampen mot antiziganismen är absolut viktigast, säger Erik Ullenhag som under sin tid som integrationsminister startade arbetet med romsk inkludering och tog fram Vitboken.

– Kampen mot antiziganismen är absolut viktigast, säger Erik Ullenhag som under sin tid som integrationsminister startade arbetet med romsk inkludering och tog fram Vitboken.

Gott betyg till Erik Ullenhag
Erik Ullenhags arbete med romsk inkludering och Vitboken om övergreppen och kränkningar av romerna under 1900-talet, får mycket gott betyg av romerna.

På konferensen inleder Erik Ullenhag sitt anförande med att berätta om vitboken och historien.

Han tackar alla som lägger ner mycket tid på arbetet med strategin. Han talar också om Mikael, som i Vitboken berättar om hur hans två systrar frös ihjäl i ett läger i Norrbotten eftersom hans mamma inte fick föda barn på sjukhuset ”där de inte ville ta emot zigenarkärringar ”.

Mikael överlevde eftersom han föddes på sommaren.

Tillhör man majoritetssamhället är det svårt att sätta sig in i hur det är, säger Erik Ullenhag.

– Man måste ha Vitboken med sig i arbetet med romsk inkludering för att kunna göra rätt i dag. Myterna om att romer inte tycker att det är så kul att jobba eller inte är så sugna på att gå i skolan lever fortfarande.

Erik Ullenhag säger att han är glad över att Alice Bah Kuhnke och regeringen för arbetet med strategin vidare.

– Men det finns ett omfattande förtroendegap mellan romerna och majoritetssamhället. Därför måste vi göra historien känd.

Kunskap bryter fördomar
– Vitboken var starten på en kunskap och kunskap bryter fördomar. Därför är det så viktigt att en populärversion av vitboken är på gång. Men absolut viktigast är kampen mot antiziganismen. Romerna är Europas största minoritet men det finns en hets mot romer från nationalister i Europa som vill vinna röster.

Vi i Sverige är inte isolerade från de strömningarna, påpekar Erik Ullenhag.

– Alla som inte vågar säga att de är romer eller arbetsgivare som säger till en anställd ”berätta inte att du är rom” visar det. Fortsatt arbete med fokus på jobb och skola är viktigt. Att arbeta med brobyggare funkar och behöver permanentas.

Nationellt kunskapscentrum
Erik Ullenhag anser också att det kan behövas ett nationellt kunskapscentrum kring romer och resande.

Avgörande för hur arbetet med romsk inkludering ska lyckas är långsiktigheten, betonar han. Och att jobba genuint med delaktigheten.

– Vi bryter inte 500 års diskriminering så snabbt.

Siavosh Derakhti, Raoul Wallenbergpristagare 2013.

Siavosh Derakhti, Raoul Wallenbergpristagare 2013.

Andra talare på konferensen:

Majlis Nilsson, samordnare på Länsstyrelsen i Stockholm, om den senaste årsrapporten till regeringen. I årsrapporten finns 20 förslag till regeringen. http://www.romskinkludering.se/Sv/nyheter/2015/Pages/ny-rapport-om-romsk-inkludering.aspx

Om mänskliga rättigheter. Elisabeth Abiri, fil.dr. och senior konsult i mänskliga rättigheter, Emerga Research and Consulting.

Berith Kalander, författare till boken ”Sörj inte lidandet – välkomna livet”, dotter till Hanna Brezinska, fånge Z-451, om sin mammas upplevelser under sex år i förintelselägret Auschwitz. Hanna var en av de två romska flickorna som kom till Sverige med de Vita bussarna efter krigsslutet.

Diana Nyman, ordförande i Romska rådet i Göteborg och ledamot i kommissionen mot antiziganism, om delaktighet på riktigt.

Stefano Kuzhicov, Helsingborg, var med i ett panelsamtal mellan Diana Nyman, Tanja Hagert, Kyösti Lindberg och Berith Kalander med titeln Romska röster.

Siavosh Derakhti, Malmö, Raoul Wallenbergpristagare 2013 och grundare av den ideella organisationen UMAF  – Unga mot Antisemitism & Främlingsfientlighet.

Katarina Parfa Koskinen, projektledare för romsk inkludering i Luleå kommun och brobyggarna Kyösti Lindberg och Regina Lindberg.

Mireille Gyllenbäck, nationell samordnare för Arbetsförmedlingens regeringsuppdrag för romsk inkludering

Mats Wennerholm, Skolverket, om nya möjligheter för elever som vill lära nationella minoritetsspråk i skolan.

Romano drom, en väg till kunskap och förståelse. Elever och lärare från Hemängsskolan i Luleå om sitt arbete med Storyline.

Moderatorer under konferensen: Tanja Hagert, brobyggare i Luleå kommun och Martin Sande, kreativ ledare på co.lab by Preera.

Konferensen arrangerades av Luleå kommun, Norrbottens läns landsting och föreningen Romanikvinnans rätt i samhället.

Text och foto: Nina Gregoriusson

Läs mer om konferensen

lulea.se

Artikel i Norrländska socialdemokraten

Sveriges Radio

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och Erik Ullenhag, integrationsminister i den förra regeringen, är överens om att arbetet med den romska strategin ska fortsätta. Tidningsklipp från Norrländska Socialdemokraten.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke och Erik Ullenhag, integrationsminister i den förra regeringen, är överens om att arbetet med den romska strategin ska fortsätta. Tidningsklipp från Norrländska Socialdemokraten.

 • Nadia

  Jättebra inlägg, Nina!

  • nigr

   Tack så mycket Nadia!

 • Buy Cialis

  At this time I am going away to do my breakfast, once having
  my breakfast coming again to read further news.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *