Uppdatering från brobyggaren Viveka Sajin

Under höstlovsveckan passade jag på att träffa brobyggaren i skolan, Viveka Sajin. Sist vi träffades var Viveka i full gång med att starta upp en tjejgrupp och jag var intresserad av att veta hur arbetet gått.

När jag träffar Viveka kommer hon direkt ifrån Gläntanskolan. Hon och kollegan Elvis har varit med och arrangerat läxhjälp för de elever som är i behov av extra hjälp. Trots att det är höstlov och frivilligt fanns där ändå ett intresse och elever som kom till skolan.

– Det är väldigt positivt och roligt att eleverna kommer självmant, säger en glad Viveka Sajin.

Tjejgrupp på Dalhemsskolan

Sedan vi träffades sist har Viveka startat upp en tjejgrupp på Dalhemsskolan. Gruppen är öppen för alla tjejer oavsett kultur eller religion. Gruppen träffas och diskussionerna brukar handla om relationer med fokus på personligt välmående. Gruppen har varit uppskattad av deltagarna och nästa år är målsättningen att en liknande grupp ska startas på Wieselgrensskolan.

Viveka och Elvis har även tankar på att starta upp en killgrupp med fokus på idrott och hälsa. Genom föreläsningar och speciell träning vill brobyggarna få överviktiga killar att få upp intresset för kost och träning.

En del elever har inte med sig kunskapen hemifrån kring vad hälsosam mat är eller varför man ska röra på sig för att må bättre. För att träna behöver man inte ha ett dyrt gymkort utan vi vill inspirera och visa killarna på alternativa lösningar, säger Viveka.

Förändring kräver investering och samarbete

Viveka och Elvis har precis fått en ny kollega som ska arbeta med fokus på förskola.

–  Det ska bli spännande med en ny kollega, rätt person på rätt plats leder till en positiv förändring, säger Viveka.

När vi diskuterar hela processen för romsk inkludering säger Viveka att för att förändring och mål ska nås krävs det att alla investerar, inte bara ekonomiskt utan även personligt. Vill vi förändra så kan vi förändra, det gäller bara att alla har samma drivkraft. Att samarbeta är också en central bit, ingen kan göra allt men vi kan alla göra något.

Viveka och Elvis är anställda till december 2014.

Viveka och Elvis anställning sträcker sig till i slutet av nästa år. För Viveka är det viktigt att det ska synas och märkas resultat av deras arbete. En viktig del av det hela är att inspirera de romska eleverna att klara av skolan med godkända betyg och motivera dem att studera vidare. Viveka hoppas även kunna ge eleverna en positiv framtidssyn.

Romska förebilder är viktiga för eleverna och deras framtidsvision. Men det är också viktigt för samhället. Genom att lyfta fram romska förebilder kan klassiska stereotyper och fördomar brytas, säger Viveka.

Vi tycker att Viveka och Elvis gör ett fantastiskt arbete och vi följer deras fortsatta arbete med spänning.

  • eva svensson

    Tänk vad det görs mycket bra tillsammans med romerna här i Helsingborg! Det händer ju oerhört mycket. Bra att ni berättar om det! All cred!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *