Viveka Sajin, en förebild med motivationen att förändra

Den 26 augusti mötte jag upp brobyggaren Viveka Sajin för att prata om det pågående arbetet som brobyggarna gör i skolan. Viveka passade även då på att berätta om den tjejgrupp som hon, tillsammans med en kollega, ska starta upp för att förbättra självkänslan hos unga tjejer.

Viveka Sajin, brobyggare i skolan.

Viveka Sajin, brobyggare i skolan.

Som vi tidigare nämnt har brobyggarna i skolan utökat sin verksamhet och finns numera även på Wieselgrensskolan. Sedan terminsstart upplever Viveka att både lärarna och de romska eleverna är positivt inställda till deras närvaro i skolan.

Tillsammans med Jannika Sahinovic, som också arbetar på Wieselgrensskolan, har hon tagit initiativ till att starta en tjejgrupp. Gruppen ska arbeta med att förbättra självkänslan hos unga tjejer och stärka dem.

– En del elever som vi kommit i kontakt med ser inte skillnad på kultur, tradition och religion. Det är stor skillnad och det ena behöver inte utesluta det andra, säger Viveka Sajin.

Idéen till en tjejgrupp väcktes bland annat utifrån samtal med unga romska tjejer där en inställning visade sig vara att det inte var lönt att studera då de ändå skulle gifta sig inom en snar framtid. Denna inställning vill Viveka förändra.

– Kunskap är makt. Men dessa tjejer har inga förebilder och ser inte andra romer utbilda sig och då är det svårt att våga ta det steget mot en ny riktning själv, säger Viveka.

Denna inställning är inte unik bland just romska tjejer utan har visat sig finnas bland en del elever. Genom en tjejgrupp som är öppen för alla hoppas Viveka & Jannika att skapa ett forum där tjejer kan föra en dialog och motivera varandra att våga gå emot normer och stärka sig själva.

När jag frågar Viveka om arbetsbördan och hur hon hinner med allt, erkänner hon att det har varit en del och att fler brobyggare skulle behövas. Men hon berättar också om att bra kollegor bidrar till att arbetet går mycket lättare.

–  Jag har fått möjligheten att arbeta med underbara människor som precis som jag vill skapa en förändring. Dessutom har jag en fantastisk chef vid namn Jan Lilja som hela tiden motiverar en, säger Viveka.

Vi ser fram emot att höra mer och följa Vivekas engagerande arbete i bloggen framöver!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *